Winkelwoonhuis

Beschrijving

Woonwinkelhuis volgens kadaster gebouwd in 1929 voor Henri Saelens, die samen met zijn kinderen de achterliggende weverij "Saelens & Co" opricht, achtereenvolgens gekend als "Vermaete-Saelens", "P.V.B.A. Van den Neste & Vermaete" en "Versatex". Deze weverij van katoen, linnen, geitenhaar en synthetische vezels, uitgerust met 22 getouwen en een tewerkstelling van zes personeelsleden, wordt in 1967 stilgelegd. Het huis wordt in 1936 toegewezen aan handelaar Remi Saelens, die mogelijk de winkelpui laat aanbrengen.

Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); nieuwe gootlijst. Witgeschilderde bakstenen lijstgevel met natuurstenen plint en dito doorlopende onderdorpels. Korfboogopeningen onder strek, onder meer drieledig bovenvenster; schuif- en T-ramen. Fraaie, witgeschilderde houten winkelpui met pilasters en uitkragende geprofileerde kroonlijst; grote uitstalramen waartussen inspringende beglaasde winkeldeur; rolluik. Natuurstenen trap met mozaïekvloertje. Rechts, smalle annex onder plat dak met zijtoegang onder ijzeren I-profiel met rozetbouten; deur met verticale roedeverdeling in bovenlicht.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1929/150, 1936/36, 1937/46.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 1523, 3752.
  • BAERT G., Tentoonstelling Meulebeke textielgemeente, brochure, Meulebeke, 1989, p. 44.

Auteurs: Callaert, Gonda