Laat-classicistische dorpswoning

Beschrijving

Laat-classicistisch woonhuis reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met als toenmalige eigenaar winkelier Eugenius Verhoest uit Meulebeke. Na opeenvolgende splitsing (1851) en hereniging (1863) van het woonhuis, wordt het in 1929 met een haakse achterbouw uitgebreid en gebeurt een grenswijziging met het naastliggende woonhuis van dezelfde eigenaar.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak; nieuwe gootlijst. Geschilderd en gepleisterd parement met imitatievoegwerk, strekgewijs boven vensters in tweede bouwlaag. Aflijnende paneelfries. Begane grond met rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting; segmentbogige bovenvensters. Natuurstenen onderdorpels, doorlopend in tweede bouwlaag. Grotendeels vernieuwd schrijnwerk. Deur met rechthoekig bovenlicht. Natuurstenen trap (twee treden). Links, segmentboogpoortje als afzonderlijke toegang.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1851/30, 1863/106, 1929/152, 1933/42.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 670, 2703.

Auteurs: Callaert, Gonda