Laat-classicistisch burgerhuis

Beschrijving

Laat-classicistisch woonhuis reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), in 1903 uitgebreid met achterliggend werkhuis in opdracht van Josephina en herbergier Victor Vantieghem en deels herbouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Van 1946 tot 1961 wordt er café "'t Nieuw Kelderke" uitgebaat, erna ingericht als wassalon. In de jaren 1970 opgesplitst en uitgebreid achteraan.

Thans twee woonhuizen van respectievelijk vier en drie traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); vernieuwde gootlijst. Gepleisterde en geschilderde lijstgevel, op begane grond met imitatiebanden, strekgewijs boven de rechthoekige muuropeningen; in tweede bouwlaag schijnvoegwerk. Natuurstenen onderdorpels, doorlopend in tweede bouwlaag. Segmentbogige bovenvensters in geriemde omlijsting. Nieuw schrijnwerk. Verbouwde begane grond bij nummer 17.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1851/90, 1903/97, 1909/22, 1929/152, 1933/43, 1960/92, 1972/123, 1975/28.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 1020, 1876, 2099.
  • BAERT G., Van aubergien, lantsherberghskens en brandewijnhuysen te Meulebeke, in De Roede van Tielt, jg. 18, nr. 4, 1987, p. 92.
  • VANNESTE H., Het andere Meulebeke, Een getekende terugblik, Meulebeke, 2007, p. 37.

Auteurs: Callaert, Gonda