Burgerhuis in cottagestijl

Beschrijving

Half vrijstaande woning in cottagestijl, gebouwd in 1932 in opdracht van de Meulebeekse borstelfabrikant Joseph Blaton. In 1952 verkrijgt de Meulebeekse nijveraar Aloïs Libeert de woning die hij kort erna laat uitbreiden, pas in 1963 geregistreerd in het kadaster. Thans tandartspraktijk.

Half vrijstaande, achteruitspringende woning van twee bouwlagen met in- en uitspringende volumewerking onder gemansardeerd schilddak (leien/geglazuurde mechanische pannen). Brede, licht uitspringende dakkapel. Hoog uitkragende schoorstenen met sierankers. Omlopende brede kroonlijst op consoles. Thans volledig geschilderd parement, waardoor kleurrijk materiaalgebruik van baksteen en pleisterwerk niet meer afleesbaar. Driezijdige bovenerker onder leien bedaking. Witgeschilderd houtwerk met glas-in-loodinvulling. Rechts, trappenbordes en hoger gelegen rondboogtoegang naar privéwoonst. Links, recenter toegevoegde praktijkruimte met afzonderlijke inkom. Achteringelegen autobergplaats onder zadeldak (nok loodrecht op straat) met segmentboogpoort. Verharde voor- en zijtuin met laag bakstenen muurtje aan de straat.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1931/104, 1963/52.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikel 3721.