School

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

Beschrijving

Kleuterschool Sint-Lutgardis, Vrije Lagere School Sint-Amandus (lagere graad) en deelvestiging van de Tieltse schoolgemeenschap De Bron (lagere graad secundair).

Historiek

In 1937-1939 wordt ter vervanging van de 19de-eeuwse meisjesschool wat verder in de straat (zie nummers 11-15-17), op een terrein met tuinkavels dat tot aan de Baljuw Vermeulenstraat doorloopt, door de Tieltse architect Albert Impe een nieuwe meisjesschool met feestzaal en bijhorend kloostergebouw opgericht. Dit vormt een nieuw bijhuis van het moederklooster van de Zusters van het Geloof van Tielt, die het bestuur van de meisjesschool overnemen van de Zusters van Liefde van Heule. Het klooster- en schoolcomplex wordt op 17 september 1939 ingehuldigd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de school, waar vluchtelingen gehuisvest worden, door enkele inslaande obussen beschadigd aan de gevel, enkele klassen, een gang en de speelplaats.

In 1961 wordt een lagere cyclus van de moderne humaniora toegevoegd en fusioneert men met het Heilige Familie-Instituut te Tielt, later omgevormd tot de scholengemeenschap "De Bron", waarvan de school in Meulebeke een deelvestiging is.

In de loop der tijd registreert het kadaster enkele grenswijzigingen en perceelsverenigingen. In de jaren 1980 wordt het schoolcomplex uitgebreid naar ontwerp van ingenieur-architect E. Verbrugghe (Ingelmunster); enkele haakse gebouwen aan de zuidzijde (onder meer sanitair blok) worden opgetrokken, de oostvleugel wordt vergroot en een nieuwe autobergplaats wordt opgericht.

In 1999 geven de Zusters van het Geloof de meisjesschool in erfpacht; het klooster aan de Baljuw Vermeulenstraat blijft in hun eigendom (zie Baljuw Vermeulenstraat nummer 3).

Beschrijving

Schoolcomplex met speelplaats aan de straatzijde afgescheiden door hoog ijzeren hekken. Achterin gelegen langgestrekte hoofdvleugel van drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); brede dakkapellen, deels vervangen door dakvlakvensters.

Roodbakstenen parement; registers van grote klasvensters met negendelige verdeling gescheiden door gecementeerde penanten. Oostvleugel recenter opgehoogd. Inkom en trapzaal geaccentueerd door centrale halfronde uitbouw met gecementeerd parement doorgetrokken onder plat dak. Recentere haakse, eenlaagse vleugels onder plat dak.

Traphal met dubbele bordestrap voorzien van meerledige buisleuningen en houten handgreep; net als klasgangen en feestzaal voorzien van kleurrijke tegelvloer in geometrisch patroon; kleinere traphallen aan oost- en westzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1937/19, 1940/9/2, 1947/26, 1969/30, 1970/33, 1972/29.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikel 4072.
  • GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 132, 156-157, 174, 227.
  • VANRENTERGHEM B., De Congregatie van de Zusters van 't Geloof, Bakermat in Tielt, verspreiding en evolutie, onuitgegeven studie, 2000-2001.
  • VERSCHUERE P., De Zusters van 't Geloove, Tielt, 1941, p. 143-144.

Auteurs: Callaert, Gonda