Villa in cottagestijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl

Beschrijving

Achterin gelegen villa in cottagestijl, voorheen "Villa Marguerite Marie", thans "Villa Marie-Claire", volgens kadaster gebuwd in 1912 met interbellumbijgebouwen van de voormalige textielfabriek van Leon Boone, thans vestiging van de zeefdrukkerij "P.V.B.A. Dejonghe & Verhelst".

Historiek

Op het perceel van de kleine villa staat reeds een woonhuis dat weergegeven wordt op het primitief kadasterplan (circa 1830), mogelijk met oudere kern.

In 1907 laat Leon Boone uit Meulebeke, die voorheen de weverij "La Meulebekoise" (zie Pittemstraat) beheert, aan de noordwestzijde van het bestaande woonhuis een broeikas en werkhuis bouwen.

In 1912 volgt de gedeeltelijke heropbouw van het woonhuis, dat door de directeur van de fabriek bewoond wordt; hierbij krijgt het zijn huidige uitzicht in cottagestijl.

In 1927 laat Boone achter het woonhuis een nieuwe textielfabriek oprichten voor het weven van vnl. lijnwaad en satijn; er worden ongeveer 30 mensen tewerkgesteld. In de jaren 1930 worden de weverijgebouwen nog vergroot en gebeurt er een perceelsgrenswijziging met het bestaande bijgebouw ten noorden van het woonhuis.

Nadat zijn herenhuis aan de Oostrozebekestraat tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield wordt, verhuist Leon Boone met zijn familie naar de directeurswoning. Het textielbedrijf wordt in 1953 gesloten.

In 1987 wordt in de oude weverijgebouwen de in de Oostrozebekestraat gevestigde zeefdrukkerij "P.V.B.A. Dejonghe & Verhelst" ondergebracht, waarvan de eigenaar eveneens de nabijgelegen oude directeurswoning betrekt en renoveert.

Beschrijving

Villa in cottagestijl met omgevende tuin. Thans geschilderde en verankerde eenlaagse baksteenbouw onder hoog gemansardeerd schilddak (mechanische pannen); klimmende dakkapellen. Westgevel met vooruitspringend risaliet van twee bouwlagen onder puntgevel; recenter ingewerkte beglaasde inkom onder luifel met gekartelde bebording. Erboven, balkonvenster met opengewerkte leuning. Rechts ervan, terrasuitbouw onder lessenaarsdak met gekartelde bebording op pijlers met oorspronkelijke inkom en meerdelig terrasvenster. Witgeschilderd houtwerk, gedeeltelijk met kleine roedeverdeling waarin gekleurd glas; deur met medaillonbeglazing. Zuidzijgevel met brede dakoverstek en beglaasde uitbouw onder lessenaarsdak.

Noordelijke aanbouw onder zadeldak (mechanische pannen) met nieuwe erkeruitbouw, beglaasde terrasdeur in west- en segmenboogvensters in oostgevel. Het interieur bewaart nog enkele restanten van de oudere woning, onder meer balkenzoldering met decoratief gesculpteerde balksleutels, witgekalkte kelder onder ton- en graatgewelf met (deels vernieuwde) natuurstenen tegelvloer en waterputten.

In de tuinaanleg zijn enkele natuurstenen gevelrestanten van het vernielde herenhuis in de Oostrozebekestraat verwerkt. Bakstenen tuinmuur met onder meer rondbogige muurkapel in zwart- en roodbakstenen omlijsting, waarin heiligenbeeld met Kind.

Twee haakse bakstenen voormalige fabrieksbijgebouwen onder golfplaten bedaking. Zuidelijk gebouw onder gekoppelde pannen zadeldaken met daklichten; noordgevel met spaarvelden onder overkragende fries; westgevel met rondbogige gevelkapel in witgeschilderde bakstenen omlijsting. In zuidwestelijke hoek, ronde bakstenen fabrieksschoorsteen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1907/44, 1913/23, 1929/63, 1935/16, 1939/14.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212: Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikel 2122.
  • VANNESTE H., Het andere Meulebeke, Een getekende terugblik, Meulebeke, 2007, p. 14.