Kapelhuis met winkel en café

Beschrijving

Kapelhuis met winkeltje en café voor de bedevaarders, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Het huis is, net als de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand , steeds in het bezit van de eigenaars en bewoners van het kasteel Ter Borcht . In 1875 laat de toenmalige eigenaar Leo Thienpondt een bakhuis oprichten ten noordoosten ervan, pas in 1886 in het kadaster geregistreerd. In 1960 wordt het bakhuis vergroot en wordt een nieuw bijgebouw opgericht aan de oostzijde van het huis. In 1990 wordt het bakhuis afgebroken en een nieuw bijgebouw voor autobergplaatsen opgericht.

Eénlagige baksteenbouw onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Witgekalkte straatgevel met gepekte plint; muurankers. Gewijzigde muuropeningen in plaats van getoogde openingen onder strek; verdwenen luiken. Ongeschilderde aanbouw onder lessenaarsdak. Vernieuwde stoep ingericht als buitenterras.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1886/44, 1960/111, 1975/44, 1987/15, 1991/37.

Auteurs: Callaert, Gonda