erfgoedobject

Kaarshuis

bouwkundig element
ID
90060
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90060

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kaarshuis opgericht in 1950 op initiatief van Edgard Van Baveghem (Dendermonde, 1880 - Meulebeke, 1952), oud-burgemeester, amateuraannemer, kunstschilder en laatste bewoner van het kasteel Ter Borcht. Deze laat op een stukje hooiland vóór de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Bijstand dat hij in 1949 door ruil verkrijgt, een pleintje aanleggen met gedeeltelijke overwelving van de Devebeek en omheiningsmuur, dit alles ten behoeve van het groeiende aantal bedevaarders. Ontwerper van de kapel is architect Marcel Lambrecht (Meulebeke), zie signering in plint.
Opgenomen in het beschermde dorpsgezicht bij de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand (zie zonder nummer).

Overhoeks ingeplant kapelletje tussen gekandelaberde lindebomen ten noordwesten van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, op begrint pleintje met parking, afzomende bomenrij van (deels vervangen) Italiaanse populier en linde; belendende lage bakstenen ommuring langsheen de deels overwelfde Devebeek.

Eénbeukig roodbakstenen kapelletje op vijfzijdig grondplan onder zadeldak (leien) met gebruik van natuursteen voor onder meer plint, dekstenen en geblokte, spitsbogige deur- en vensteromlijstingen met sluitstenen. Zuidgevel uitgewerkt als versneden puntgevel doorbroken door uitkragende nis onder lessenaarsdakje; groot spitsboogvenster met grote roedeverdeling. Spitsboogtoegang in oostgevel; lage aanbouw aan westzijde.
Gepleisterde binnenafwerking, thans volledig zwartgeblakerd door het kaarsroet; vloer in betontegels met goten voor kaarsvet; verscheidene lijnkandelaars.

  • Gemeentearchief Meulebeke, Bouwaanvragen, 1950/203.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1949/66, 1950/65.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikel 2709.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., s.d., nr. 13.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandkapel

  • Is deel van
    Kapellestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kaarshuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90060 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.