Hof ten Driessche

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Driessche

Beschrijving

"Hof ten Driessche", historische, oorspronkelijk omwalde hoeve minimaal opklimmend tot de 17de eeuw.

Historiek

De oudste vermelding van "t Goet ten Driessche" dateert van circa 1625. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 wordt aan de zuidoostzijde van de straat een haakse toegangsdreef weergegeven met boom aan de erftoegang, twee haakse volumes en een vierkante omwalling aan de zuidzijde.
De Ferrariskaart vermeldt de "Cse ten Driessche" en geeft vier volumes binnen de omwalling weer.

Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt het huidige woonhuis aan de oostzijde weergegeven met haaks bijgebouw ten zuiden en bakhuis in noordoostelijke hoek; de toenmalige eigenaar is Henricus Imbert uit Brugge. Nog in de eerste helft van de 19de eeuw komt de hoeve in handen van Jacobus de Guchteneere en vanaf 1845 van diens erfgenamen. In 1879 wordt graaf Victor de Gourcy-Serainchamps uit Spontin eigenaar, die in 1900 de hoeve aan de weduwe en de kinderen van de Meulebeekse notaris Emiel Bossuyt verkoopt.

In 1964 registreert het kadaster een perceelsvereniging van de gebouwen en de boomgaard. Later wordt nog een nieuw woonhuis aan de noordzijde bijgebouwd en de schuurstalvleugel aan de zuidzijde uitgebreid.

Beschrijving

Rechte oprit naar grotendeels verhard erf met centraal beboomd grasperk; restant van walgracht aan zuidoostzijde. Verankerde bakstenen bestanddelen met geschilderde erfgevels en gepekte plint onder zadeldaken met dakoverstek. Ten oosten van het erf, oud eenlagig woonhuis van vier traveeën onder zadeldak (zwarte Vlaamse pannen) met geschilderde onderdorpels, rechthoekige muuropeningen onder houten latei, waarin kruisvensters met tweedelige schuiframen en ijzeren roedeverdeling; luiken met duimen. Segmentboogdeur gevat in zwartbakstenen omlijsting. Zuidzijgevel met T-ramen met verticale roedeverdeling in bovenlichten en lage aanbouw onder pannen lessenaarsdak. Nieuw woonhuis aan noordzijde van het erf. Ten zuiden, haakse langgestrekte schuurstalvleugel onder zadeldak (mechanische pannen) met gedichte poortopening, rechthoekige staldeurtjes, smalle stalvensters, recentere metalen schuifpoorten, zolderluik in zijgevel en nieuwe uitbouw aan zuidzijde. In noordoostelijke hoek, voormalig bakhuis, later uitgebreid en omgevormd tot duivenhok.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1964/102.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 345, 860, 1742, 1829.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel III, Brugge, 1923, kolom 585.

Auteurs: Callaert, Gonda