erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
90043
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90043

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve waarvan de site opklimt tot de 17de eeuw, zie weergave van losstaand volume op een kaart bij het landboek van 1654-1656, met huidige hoevegebouwen opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staat de huidige configuratie van woonhuis, haaks bijgebouw en bakhuis aan de straat weergegeven, met als toenmalige eigenaars de kinderen van Joannes Boone, plaatselijke landbouwers. De gebouwen ondergaan tot op heden geen volumewijzigingen meer; in 1955 wordt het perceel met de gebouwen en toenmalige boomgaard afgesplitst van het perceel aan de oostzijde.

Toegang via witgeschilderde betonnen erfpijlers en roodgeschilderd ijzeren hek. Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken omheen deels verhard erf, met beboomde grasperken; deels bewaarde kasseibestrating en mestvaalt aan oostzijde. Ten noorden van het erf, éénlagig woonhuis onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse en mechanische pannen) met gecementeerde erfgevel voorzien van schijnvoegen, getoogde muuropeningen (schuiframen) en bewaarde luikduimen; deur met gedeeld bovenlicht; recentere lage aanbouw aan oostzijde met autobergplaats. Ten oosten, haakse bakstenen stalvleugel met open aanbouw aan erfzijde, getoogde openingen (onder meer laadluikjes in zijgevel; erachter, een begroeide, half ondergrondse bakstenen aardappelkelder met rondboogtoegang.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1955/44.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikel 25.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90043 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.