Beeldbepalend eclectisch complex

Beschrijving

Beeldbepalend eclectisch complex, volgens kadaster in 1901 gebouwd in opdracht van de Meulebeekse geneesheer Jules De Roo. Vormt samen met het pand Regentiestraat nummer 11 en de achterliggende bijgebouwen het bouwblok waarrond de L-vormige smalle doorgang vanaf de Kerkstraat naar de Regentiestraat loopt. Beide gesloopt in voorjaar 2008.

Historiek

Het perceel waarop het gebouw wordt opgetrokken, maakt eertijds deel uit van het grote perceel waar zich het middeleeuwse schepenhuis annex herberg "De Roosemaryn" bevindt aan de huidige Regentiestraat, zoals weergegeven op een kaart bij het landboek van 1654-1656 (zie Regentiestraat nummer 9).

Op een kaart uit het leenboek van het leenhof Bosterhout van 1785 is reeds te zien dat dit perceel afgesplitst is met de omlopende L-vormige doorgang tussen de Kerkstraat en de Regentiestraat; op het perceel bevinden zich een vrijstaand gebouw aan de westzijde en aaneengesloten gebouwen aan de zuidzijde.

Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is het perceel opgedeeld; op het smalle westelijke perceel wordt in 1883 aan de Regentiestraat een woning met bijgebouw aan de zuidzijde opgericht (zie Regentiestraat nummer 11).

Tegelijk met de aanleg en inhuldiging van de Goethalsplaats in 1900, wordt de bestaande bebouwing vervangen door de bouw van het huidig complex, opgericht in opdracht van de Meulebeekse geneesheer Jules De Roo, tevens eigenaar van het pand aan de Regentiestraat dat hij in 1902 voorziet met een nieuw bijgebouw aan de zuidzijde.

Oude postkaarten uit het eerste kwart van de 20ste eeuw laten zien dat hier het etablissement "In Pretoria" uitgebaat wordt.
Het kadaster registreert in 1913 een grenswijziging met het perceel van het pand in de Regentiestraat en in 1947 enkele merkelijke verbeteringen aan het gebouw aan de Goethalsplaats, op dat ogenblik in eigendom van de geneesheren Jules en Antoon De Roo, beiden respectievelijk gehuisvest in Meulebeke en Oostende.

In 1959 worden zowel het pand aan de Regentiestraat als aan de Goethalsplaats verkocht aan zuivelhandelaar Jozef Delmotte en Leona Vuylsteke, waarbij tevens een deel van het bijgebouw van Regentiestraat nummer 11 met tussenliggend nieuw bijgebouw bij de eigendom wordt gevoegd. Vermoedelijk in deze periode wordt op de zuidelijke hoek een handelszaak ingericht, waarvan de pui in de loop der tijd nog aangepast wordt.

Beschrijving

Eclectisch complex in historiserende bouwtrant van twee bouwlagen onder combinatie van zadel- en mansardebedaking (mechanische pannen). Levendig volumespel door onder meer uitkragend achtzijdig torentje waarvan thans de spits verdwenen is, hoge schoorsteen en centrale en afgeschuinde hoekrisaliet oplopende in trapgevel (respectievelijk zeven en vier treden), laatstgenoemde met licht uitkragende schouderstukken. Baksteenbouw met aflijnende tandfries, thans geschilderd, waardoor oorspronkelijk kleurrijk materiaalgebruik van rode baksteen met imitatiespeklagen en aanzet- en hoekstenen van strekken niet meer afleesbaar is. Sierankers. Gebruik van natuursteen voor plint, onderdorpels en afdekstenen. Segmentbogige (onder meer enkele gedichte) muuropeningen (voornamelijk T-ramen); smalle, blinde spitsboogvelden onder meer van venster boven ingang in westgevel. Nieuw schrijnwerk. Recenter ingebrachte winkelpui op zuidelijk hoek.

Bijgebouwen aan oostzijde in aansluitende stijl met kleurrijke materiaalafwerking (zie Regentiestraat nummer 11).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1901/37, 1902/24, 1913/45, 1959/106.
  • Kadasterarchief west-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 2028, 2534, 5394.
  • GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 121-122.

Auteurs: Callaert, Gonda