erfgoedobject

Oorlogsmonument

bouwkundig element
ID
90036
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90036

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten - Eerste en Tweede Wereldoorlog. Opgericht op de plaats van de 17de-eeuwse herberg "De Swaene" in opdracht van het gemeentebestuur naar ontwerp van G. Delafontaine (Dentergem); plechtig onthuld op 22 juni 1924 door kanunnik Mahieu.  Geplaatst bij de vrijheidsboom met bloemenperkjes binnen de thans vernieuwde, rechthoekige omheining met ijzeren hek op natuurstenen sokkel. Natuurstenen gedenkteken op meerdelig, schuin oplopend verhoog, bestaande uit geprofileerde, rechthoekige onderbouw waarboven een naar boven toe versmallende zuil bekroond met bronzen Heilig Hartbeeld.

Aan de westzijde van de onderbouw, bronzen beeldengroep gesigneerd "G. DELAFONTAINE" met soldaat die het geweer met bajonet in de hoogte steekt, op de voorgrond een gesneuvelde soldaat met vaandel in de hand en ernaast een geknielde, gesluierde vrouw die een bloemenkrans en palmtak vasthoudt (hoogreliëf). Erboven, bronzen plaatje van het 8ste Linieregiment van het Belgische leger (zie Achtste Linielaan).

Op de zuil in vlakreliëf "VOOR GOD EN VADERLAND"; op de sokkel "1914 SOLDATEN 1918" en namen (noord- en zuidzijde); "1914 OPGEËISCHTEN 1918" en namen (oostzijde); op de voorzijde van de sokkel, rechtopstaande natuurstenen plaat met bronzen reliëfletters "GESNEUVELDEN 1940 1945 POLITIEKE GEVANGENEN" en namen.

  • JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 1, Brugge, 1996, p. 61, 129.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 248-249.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Gekandelaarde linde als vredesboom

  • Is deel van
    Goethalsplaats


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsmonument [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90036 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.