Vlashandelaarswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlashandelaarswoningen

Beschrijving

Beeldbepalend complex van voormalige vlashandelaarswoningen opgericht in 1943, met oudere vlasschuur van 1929 en recentere bijgebouwen.

In 1929 wordt een grote vlasschuur opgericht voor de weduwe en de kinderen van landbouwer Emiel Lefevere. De broers Georges en Jerôme Lefevre, respectievelijk "vlasser" en vlashandelaar, worden geregistreerd in een studie van 1941 met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen.

In 1942 worden de kavel en de schuur na erfenis en verdeling opgesplitst. Het jaar erna wordt de huidige tweewoonst opgericht, waarbij de bestaande schuur geïncorporeerd wordt. In 1953 wordt elke eigendom opgesplitst in "huis" en "vlasschuur". Het complex wordt later nog uitgebreid, onder meer in 1970-1971 met achterliggende bijgebouwen. Laag ommuurde en grotendeels omhaagde, aangelegde voortuintjes. Tweewoonst met late inslag van art-deco- en landelijke stijl van twee bouwlagen onder spel van zadeldaken (mechanische pannen). Levendige volumewerking door onder meer zijgevels uitgewerkt als schermpuntgevels met afgeronde schouderstukken en uitlopend op steunberen, erkeruitbouwen en centrale uitkragende en hoog oplopende puntgevel onder haaks zadeldak, waarin toegang tot schuur en tot de woningen (portieken). Verzorgd metselwerk in bruingele siersteen met lintvoegen; natuurstenen plint, onderdorpels en afdekstenen. Rechthoekige, meerdelige vensters, bij nummer 216 met horizontale roedeverdeling; smal verticaal traplicht bij nummer 218. Toegang tot vlasschuur via grote rondboogopening op zuiltjes met siercementering (floraal motief); grote metalen schuifpoort, waarboven smalle rondboognis met beeldje van Sint-Jozef in roodwit geschilderde bakstenen omlijsting met kruis. Oostelijke uitbouw met onder meer zijtoegang en nieuwe erker. Aan achterzijde, keldervensters en verhoogde achterdeuren.

Achterliggende bijgebouwen, onder meer grote, geïncorporeerde bakstenen schuur onder golfplaten bedaking en hoge, witgeschilderde nutsgebouwen onder gekoppelde zadeldaken. Links van nummer 218, toegang via bakstenen pijlers en buisleuninghek tot verhard erf met onder meer recente nutsgebouwen en gecementeerd hondenhok.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1929/144, 1942/43, 1943/27, 1953/62, 1968/80, 1970/115, 1971/80.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 2, artikels 2114, 4249, 4667.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 263.

Auteurs: Callaert, Gonda