Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Weedom

Beschrijving

Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Weedom, ook "kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Smerten" of "Dendauws kapelle" genoemd. Volgens kadaster in 1865 gebouwd in de "Veldekenshoek" in opdracht van landbouwster Aemilia Pauwels, die aan de oostzijde tevens enkele boerenarbeidershuisjes laat optrekken.

De kapel wordt voornamelijk tijdens de beide wereldoorlogen druk bezocht; naar verluidt tijdens de Eerste Wereldoorlog een tijdlang benut als schuilplaats voor een vluchteling. In 1984 worden zowel in- als exterieur van de kapel gerestaureerd. In 1988 schenkt men de kapel aan de "VZW De Verenigde Vrienden van de Sint-Amandusparochie", waarbij ze op 2 mei 1988 door E.H. Devrieze wordt heringewijd.

Deels betegeld en omhaagd voortuintje. Bakstenen kapel met baksteenfries onder zadeldak (nok loodrecht op straat; zwarte mechanische pannen). IJzeren nokkruis. Doorgetrokken spitsboognis met tudorboogvormige toegang, waarboven glasraam met neogotisch maaswerk. Zijgevels ingedeeld door middel van versneden steunberen, waartussen spitsboogvensters met ruitvormige en deels gekleurde glas-in-loodinvulling. Natuurstenen afzaten. Verdiepte deuropening met houten vleugeldeur voorzien van kleine getraliede deurgaten. Erboven, banderol met opschrift "O.L. VROUW VAN WEEDOM B.V.O.". Achtergevel gecementeerd en voorzien van schijnvoegen en sierlijst; tevens sporen van kogelinslagen. Recentere lage aanbouw.

Interieur onder witgepleisterd kruisribgewelf uitlopend op colonetten; florale sluitstenen. Natuurstenen tegelvloer. Afgescheiden van de kapelruimte door smeedijzeren traliehekken, rijkelijk en fraai uitgewerkt neogotisch altaar met tabernakel in houtsnijwerk, beide verguld en gepolychromeerd. Beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Weedom (centraal), Heilige Barbara (links) en Heilige Jozef (rechts), alle met opschriften (namen) op sokkel. Wandofferblok.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1865/14.
  • BOUCKHUYT L. 1994: De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 76-79, 156.
  • DEGRANDE V. s.d.: Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, s.l., nummer 7.

Auteurs: Callaert, Gonda