Arbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoning

Beschrijving

Restant van enkele werkmanshuizen, volgens kadaster in 1865 gebouwd in de "Prochiehoek" voor bakker Ignatius Goemare en naaisters Emilie en Barbara Goemare, allen uit Meulebeke. Het kadaster registreert in 1892 de heraanleg van de steenweg, waarbij de woningen mogelijk langs de nieuwe rooilijn herbouwd zijn. Later worden de naastgelegen werkmanshuizen gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Eénlagige en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen). Dubbelhuis met doorlopende bakstenen druiplijst, natuurstenen onderdorpels en getoogde muuropeningen onder strek (schuiframen); luiken met ijzeren zijklemmen. Sporen van oud huisnummer nog leesbaar boven de deur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1865/7, 1886/12, 1892/9.

Auteurs: Callaert, Gonda