erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
90016
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90016

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de 17de eeuw, zie weergave op een kaart bij het landboek van 1654-1656 van enkele losstaande volumes op een beboomd erf.

Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft de configuratie weer van de hoeve gelegen in de "Slabaanshoek", met losstaande gebouwen in U-vormige opstelling, onder meer woonhuis aan de noordzijde; tevens zijn er drie kleinere bijgebouwtjes verspreid over het erf.

In 1939 worden de meeste bijgebouwen gesloopt en vervangen, onder meer grote haakse schuurstalvleugel aan de oostzijde; nieuwe bijgebouwen aan respectievelijk west- en noordzijde van het erf. In 1944 registreert het kadaster een noordelijke uitbouw aan het woonhuis en een nieuw bijgebouw in de noordoostelijke hoek. Het achterliggende bijgebouw wordt later nog vervangen.

Omhaagd erf met losse verharding en centraal grasperk met bomen. Toegang via witgeschilderde betonnen pijlers, waartussen buisleuninghek met cirkelmotief en initialen "DT" (Dobbels - Tailleu).

Aan noordzijde, gerenoveerd woonhuis. Verankerde éénlagige baksteenbouw met gecementeerde plint onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen). Natuurstenen onderdorpels. Segmentboogopeningen onder strek; geschilderd houtwerk met kruisindeling en tweedelige schuiframen; luiken met klemmen. Nieuwe, deels beglaasde deur met rondbogig bovenlicht. Bakstenen bijgebouwen onder zadeldak (mechanische pannen) met onder meer muuropeningen onder witgeschilderde lateien. Aan oostzijde, haakse schuurstalvleugel met schuifpoort en poort met klinket. In zuidzijgevel, zoldervenster met horizontale roedeverdeling, waarboven rondboognis met heiligenbeeld in bakstenen omlijsting met kruis. Achteraan het erf, bijgebouw met geïntegreerde tabaksast van twee bouwlagen onder gekoppelde zadeldaken; recent aangebouwde autobergplaats.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1939/3, 1944/3.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90016 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.