Veldschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Veldschool

Voormalige 19de-eeuwse "Veldschool", later café met thans nog uitgebate feestzaal "Den Toerist".

Historiek

In 1845 laat Jan Decroesere uit Brugge aan de westzijde van de steenweg, op een perceel bosland, een schooltje bouwen met achterliggend bijgebouw en binnenkoer. Dit schooltje wordt in 1853 verkocht aan de Meulebeekse pastoor David Verbeke (Roeselare, 1796 - Meulebeke, 1867) die hier de "Veldschool" sticht, een leer- en werkschool voor armen waar tevens wezen worden opgevangen, later uitgebreid met een zondagsschool. Aanvankelijk wordt de school door de gezusters Ducarin bestuurd.

In 1863 worden de gebouwen vergroot en het perceel wordt uitgebreid door opheffing van het achterliggende, oude tracé van de steenweg. Het jaar erna wordt het schoolgebouw aan de noordzijde vergroot.

In 1865 wordt de school eigendom van de Zusters van Heule, die in 1871 het school- en het bijgebouw laten vergroten. In 1879 wordt de school met een bouwlaag verhoogd en worden het huis, de school, het bijgebouw en de achterliggende boomgaard verenigd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de patronage vanuit de Oostrozebekestraat gedeeltelijk in de school ondergebracht.
Bij de oprichting van de parochie Sint-Antonius van Padua in 1936 (zie Sint-Antoniusstraat) hebben de eerste misvieringen in de Veldschool plaats.
In 1937 wordt het bestuur van de school overgedragen aan de Zusters van de Heilige Kindsheid van Jezus uit Ardooie, die in november van hetzelfde jaar de nieuwe kloosterwoning in de Sint-Antoniusstraat betrekken; de basisschool wordt in januari 1938 geopend.

De oude Veldschool wordt in 1938 verkocht aan Gilbert Muyle, een geneesheer uit Zelzate, die het schoolgebouw opsplitst in verschillende woningen en bijgebouwen laat optrekken. Het middelste wordt ingericht als café "Den Toerist" met feestzaal. Uitbreidingen van het complex worden in het kadaster nog geregistreerd in 1952, 1961 en 1965.

Beschrijving

Sober geschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwarte Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen, gewijzigd op begane grond door onder meer inbreng van herbergpui; verlaagde deuropening links. Centraal in tweede bouwlaag tussen bovenvensters, rondbogige gevelkapel waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind ter vervanging van oorspronkelijk Sint-Jozefsbeeldje. Achteraan, hoge bakstenen tuinmuur met steunberen van het voormalige schoolcomplex, naar verluidt met nog bewaarde muurkapelletjes.
Recenter verbouwde en uitgebreide feestzaal aan de noordzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1846/10, 1863/130, 1864/17, 1871/21, 1880/15, 1938/35, 1952/67, 1961/97, 1965/122.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Meulebeke, Afdeling 1, artikels 133, 1032, 1144, 1249, 3197, 4108, 6101.
  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 154.
  • GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 94, 166.

Auteurs: Callaert, Gonda