Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

Beschrijving

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, volgens kadaster in 1955 gebouwd in opdracht van Gerard Bouckaert, oprichter van de pelswarenfabriek (1928-1945) aan de Noordkaai in Izegem. De bouwheer betrok het bijhorende woonhuis met grote tuin, dat in de jaren 1980 werd verbouwd (nummer 38). Kapel gebouwd na heelkundige ingreep en bedevaart van de bouwheer naar Fatima. Verkleinde kopie van de oorspronkelijke kapel in Fatima (Portugal), uitgevoerd door de gebroeders Derammelaere (Meulebeke) naar ontwerp van architect Jan Martin (Ingelmunster). In 1982 gerestaureerd en heringewijd op 14 mei 1983 door Eerwaarde Heer R. Devrieze, pastoor van Sint-Amandus.

Ietwat achteruit gelegen kapel deels omgeven door hoog ijzeren traliehek, bakstenen muur, heesters en aanplantingen van de naastgelegen tuin van de woning nummer 38. Bakstenen kapel met, in tegenstelling tot de open kapel in Fatima, deels opengewerkte bovenbouw voorzien van gecementeerde en geschilderde zuiltjes, waartussen houten raamwerk met gekleurde glas-in-loodinvulling; breed overkragend schild- en zadeldak (nok loodrecht op de straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen); gootijzers. IJzeren nokkruis. Monochroom geschilderde interieurafwerking; gele tegelvloer en overwelving met afgeschuinde hoeken (platen). Houten altaar met onder meer centraal Mariamonogram tussen gecanneleerde halfzuiltjes.

Beelden: Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, gepolychromeerde kopie (1956) van het beeld in de kathedraal van Fatima en daar aangekocht; Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes; broeder Isidoor De Loor (Passionist) en buste van Onze-Lieve-Vrouw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 1, 1955/122.
  • BOUCKHUYT L. 1994: De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 10-19.
  • DEGRANDE V. s.d.: Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, nr. 2, s.l.
  • VANNESTE H. 2007: Het andere Meulebeke, Een getekende terugblik, Meulebeke, 50.