Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

Beschrijving

Gedenkteken voor de militaire slachtoffers van de 9de Compagnie van het 8ste Linieregiment - Tweede Wereldoorlog.

Opgericht na de oorlog ter herdenking van de gesneuvelde manschappen van de 9de Compagnie van de 8ste Linie van het Belgische leger, die zich bij de "Slag om Meulebeke" op 26 en 27 mei 1940 over een breedte van 500 meter langs de spoorlijn heeft ingegraven om het Duitse leger tegen te houden.
Oorspronkelijk wordt een bakstenen gedenkteken opgericht op het Statieplein zelf, doch bij de aanleg van een parking wordt het gedenkteken in 1979 afgebroken en de gedenkplaten in een nieuwe opstelling geplaatst tegen de oostgevel van het voormalige stationsgebouw.

Op verhoog van twee treden in natuurstenen blokken, gedenkteken uit kunststeen in neoclassicistische stijl, onder meer pilasters met verdiept vak en centraal cirkelmotief, waarboven hoofdgestel met gelijkaardig ingedeelde architraaf en overkragende rechte kroonlijst met tandlijst. In nis, bronzen palmtak en dito gedenkplaten, gesigneerd "J. VERBEYST, FONDEUR, BRUXELLES". Bovenaan rechts, rechthoekig plaatje met aanduiding van de 9de Compagnie van het 8ste Linieregiment. Centrale plaat met kenteken, "27-5-1940", "MEULEBEKE-EMELGEM", "A LA GLORIEUSE MÉMOIRE DE NOS CAMARADES TOMBÉS AU COURS DE LA GUERRE", "TOT ROEMRIJKE GEDACHTENIS AAN ONZE MAKKERS GEVALLEN TIJDENS DE OORLOG 1940-1945". Op onderste plaat, "PRO PATRIA" met kruis tussen namen gerangschikt volgens graad.

• JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 250.
  • VANNESTE H., Meulebeke, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 81-82.

Auteurs: Callaert, Gonda