erfgoedobject

Burgerwoning

bouwkundig element
ID
89974
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89974

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Mooi bewaard voorbeeld van een doorsnee burgerwoning in eclectische stijl met neotraditionele inslag van circa 1914. Klein, door taxus omhaagd, voortuintje met treurwilg; het ijzeren hekje is verdwenen.

Gedeeltelijk vrijstaand breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Gecombineerde bakstenen trap- (vier treden + topstuk met gesteelde bol) en lijstgevel verlevendigd met smeedijzeren sierankers; blauwe hardsteen voor onder meer de plint, lekdrempels en dekstenen en simili-natuursteen voor onder meer de muurbanden, lateien, deelzuiltjes, aanzet- en sluitstenen.

Rechthoekige vensters, in de venstertravee gekoppeld tot drielichten, onder getoogd ontlastingsboogje of blind boogveld en in de trapgevel een pseudo getoogd tweelicht. Klein, driezijdig balkon met ijzeren leuning. Schouderboogdeur onder bolkozijn. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk met glas in lood en de beglaasde en getraliede vleugeldeur bleven behouden. Houten kroonlijst op modillons.

Circa 1926 uitgebreid met een aanbouw van één travee en één bouwlaag onder zadeldak weggewerkt achter een pseudo trapgevel met driezijdige erker.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Wemmel: 1914/9 en 1926/24.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van KENNES H. & STEYAERT R. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Wemmel, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB10, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89974 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.