Schoolcomplex op site Hof ter Elst

Beschrijving

U-vormig schoolcomplex "Doornroosje", opgetrokken in het laatste kwart van de 20ste eeuw waarbij het voorgaande "Hooghuis" of "Hoog Boerenhuis" -minstens opklimmend tot de 17de eeuw- werd gesloopt en op een niet wetenschappelijke wijze gereconstrueerd en geïntegreerd.

Het hooghuis maakte oorspronkelijk deel uit van het "Hof ter Elst" of "Fermessen Hof" (zie Poppkaart, circa 1860) dat in de tweede helft van de 19de eeuw bestond uit drie vrijstaande gebouwen onregelmatig geschikt rond een erf.

Vóór de recente sloop bestond enkel nog het meest zuidelijke volume dat er volgens foto's van 1978 als volgt uit zag: verankerd breedhuis met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil Vlaams pannen zadeldak gevat tussen zijtuitgevels met aandak, vlechtingen en schouderstukken. Gecementeerd volume met aangepaste rechthoekige muuropeningen. Gedeeltelijk gedecapeerde rechterzijgevel met vlechtingen en een kruiskozijn ter hoogte van de tweede bouwlaag. Aan de achterzijde haakse éénlaagse aanbouwen van vermoedelijk latere datum.

• Agentschap R-O Vlaanderen, archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant: L. Vander Zijpenstraat.
  • ANDRIES C. 1990: Wemmel, cultuurpatrimonium, gastronomie en toerisme, Wemmel, 14.