• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Zeldzaam restant van 17de-eeuwse bebouwing te Wemmel, heden bepleisterd en met deels gewijzigde muuropeningen.

Vrijstaand, haaks op de straat ingeplant dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder steil kunstleien zadeldak gevat tussen zijtuitgevels met aandak en schouderstukken, volgens (vernieuwde?) gevelsteen van "1661". Verankerd, met schijnvoegen bepleisterd en witgeschilderd volume op een bruin geschilderde uitspringende sokkel. Vernieuwde rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. Vier grote, later toegevoegde dakkapellen onder plat dakje.

Vrij goed bewaard interieur met onder meer een kelder met tongewelf, een dragende structuur van moer- en kinderbalken (naar verluidt met geprofileerde balkslof), een fraaie haard met kalkzandstenen haardwangen met peerkraalmotief, een rode Boomse tegelvloer en in de zuidwestelijke hoek een opkamer.

• BUELENS V. 1974: De evolutie van de privébouwkunst te Wemmel gedurende de 17de - 18de eeuw, in Wamblinis, Wemmel, jaargang 2, nr. 2, 36-39.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn