Villa in eclectische stijl

Beschrijving

Vrijstaande villa opgetrokken in een eclectische stijl met elementen ontleend aan de traditionele architectuur (zie muurbanden, hoekkettingen) en de cottagestijl (zie houten portieken en balkonnetjes) van circa 1918. Onderkelderd, quasi rechthoekig volume van twee op drie traveeën en twee bouwlagen onder een overkragend schilddak van mechanische pannen, nok loodrecht op de straat; aan de linkerzijde uitgewerkt met een licht verspringende en hoger opgetrokken hoektoren onder eveneens overkragend kunstleien schilddak.

Bruine baksteenbouw op een wit geschilderde plint verlevendigd met bepleisterde en wit geschilderde muurbanden, hoekkettingen, venster- en deuromlijstingen. Aan alle zijden fraaie houten portieken onder leien dakje al dan niet met bekronend balkon. Steekboogvormige muuropeningen met bewaard houten schrijnwerk, de bovenlichten zijn verdeeld met verticale roeden en ingevuld met gekleurd glas. Omlopende houten kroonlijst.

Recent aangelegde omringende en omhaagde tuin. Ten zuidoosten garage onder zadeldak eveneens gedecoreerd met muurbanden.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Wemmel: 1918/1.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn