Vlasfabriek met roterij, zwingelarij en bijhorend vlashandelaarswoning

Beschrijving

Dieper in gelegen voormalige vlasfabriek met roterij, zwingelarij en bijhorende woning. Nu huisvesten de gebouwen het metaalbedrijf Girfo en J.P.O.

Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1938 in opdracht van Cyriel Joseph Verschaeve een huis en zwingelarij opgericht. In 1946 en 1948 wordt de vlaszwingelarij sterk uitgebreid en wordt een nieuw magazijn opgetrokken.

Woonhuis van 1938 op rechthoekige plattegrond. Pannen schilddak doorbroken door oeil-de-boeuf. Parement van gele baksteen op plint van arduin. Linker zijgevel gemarkeerd door doorgetrokken driezijdige erker met latei en tussenstijlen van zwartgeglazuurde baksteen. Deurtravee oplopend in trapgevel met beglaasde muurnis. Rechts, latere aanbouw.

Ten zuiden van het woonhuis voormalige zwingelarij met bijhorende schoorsteen. Ten westen voormalige vlasschuren.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1938/5, 1946/5, 1948/4.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann