• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Dieper in gelegen verlaten hoeve te midden van de industriële gebouwen van het industrieterrein Kuurne-Heule. Hoeve met vroeg 20ste-eeuws gebouwenbestand, teruggaand op een ouder site, zie cartografisch materiaal.

De figuratieve kaart van François de Bal (1748) beeldt een omwalde hoeve af met poortgebouw en drie losse volumes U-vormig gegroepeerd rondom het erf.  Hoeve afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1844) als "Ferme Pierre Vincke", binnen een cirkelvormige omwalling met vijf losstaande volumes gegroepeerd rondom erf. Het primitief kadasterplan (circa 1835) beeldt een zelfde situatie af. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1910 heropgebouwd ('reconstruction totale') en wordt er een suikerdrogerij opgericht. De omwalling is verdwenen.

Thans is het boerenhuis verdwenen. Overige gebouwen: lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met U-vormige opstelling rondom onverhard erf. Geaccentueerde hoeken door de lisenen.

Ten noorden voormalige stalvleugel met deels vernieuwd schrijnwerk en aangepaste muuropeningen. Segmentbogige staldeuren. Zijgevel getypeerd door aflijnende getrapte fries en rondboogvenster onder druiplijstje. Ten westen dubbele dwarsschuur met twee rechthoekige poorten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kuurne, Primitief kadasterplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1910/9.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, nr. 2292: Figuratieve caerte, opgemaakt door François de Bal, 1748.

Auteurs: De Gunsch, Ann