• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve, met toegang gelegen langs de Haantjesstraat. De hoeve wordt afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1844) en het gereduceerde kadasterplan (1853), met twee parallelle volumes en een kleiner volume ten westen.

Volgens de kadastrale gegevens worden in 1886 verschillende volumes uitgebreid zodat het geheel een aaneengesloten U-vorm krijgt. Dit gebeurt in opdracht van Ignace Benoit, landbouwer. In 1928 wordt de hoeve uitgebreid met een hangaar. Thans is het noordelijke volume afgebroken.

Dieper in gelegen woonhuis van 1928, van twee bouwlagen onder pannen schilddak. Gecementeerd lijstgevel, geritmeerd door rechthoekige vensters onder rechte latei met T-ramen en rolluiken. Links, rechthoekige poortopening. Dwars aansluitend ouder volume onder pannen zadeldak, vermoedelijk oorspronkelijke boerenhuis. Zijpuntgevel met aandak duidt op een oudere, mogelijk 18de-eeuwse, kern. Verankerde baksteenbouw met gewitte lijstgevels. Rechthoekige muuropeningen onder vermoedelijk rechte houten latei. Bewaard schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1886/29, 1928/14-2.

Auteurs: De Gunsch, Ann