Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie arbeidershuizen

Beschrijving

Drie voormalige arbeidershuisjes, oorspronkelijk deel uitmakend van eenheidsbebouwing van zeven arbeiderswoningen "de zeven hoofdzonden" gebouwd in 1868 in opdracht van André Vanoverbeke, koopman.

Drie dubbelhuisjes van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Witgeschilderde verankerde baksteenbouw op gepikte plint voor nummers 30 en 32.

Vrij gesloten straatgevels doorbroken door getoogde vensters onder meer opkamer. Deels bewaard schijnwerk, zie houten schuiframen. Nummer 34, met vermoedelijk later toegevoegde deuropening aan de straatzijde. Erfgevel geritmeerd door licht getoogde muuropeningen met deels bewaard schrijnwerk.

Deels bewaarde nutsgebouwtjes met vermoedelijk onder meer voormalige stal. Witgekalkte verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de woningen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1868/8.
  • Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 162.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann

Aanvullende informatie

Twee panden (nummer 30 en 32) zijn gesloopt. Alleen nummer 34 is bewaard maar minstens twee muuropeningen zijn aangepast. De deels bewaarde nutsgebouwtjes zijn verdwenen.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Leiedal (30 december 2022).
Auteurs: Jacobs, Els