erfgoedobject

Gemeenteschool

bouwkundig element
ID
89864
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89864

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dieper in gelegen voormalige gemeenteschool en later congregatiezaal, thans Jeugdhuis "Tap". Vermoedelijke klassenvleugel gebouwd in 1878 zie sluitstenen, met recuperatiemateriaal van de in 1876 opgerichte noodkerk. Het volume wordt bij het kadaster geregistreerd in 1880 en vermeld als school, de eigenaar is Jan Verhaeghe. In 1914 wordt het gebouw uitgebreid en is de functie veranderd in congregatiezaal. Een deel van het gebouw wordt circa 1969 gesloopt in functie van het nieuw op te richten gemeentehuis.

Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok evenwijdig aan de straat), bestaande uit een laag volume van vijf traveeën en een hoger volume van twee traveeën en twee bouwlagen. Lijstgevel geritmeerd door lisenen. Getoogde muuropeningen in geriemde omlijsting met arduinen sluitsteen. Vernieuwd schrijnwerk. Gewitte achtergevel gekenmerkt door grote raamopeningen, typologisch eigen aan een schoolgebouw, met recent houten schrijnwerk met geometrische roedeverdeling.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1880/7, 1914/36, 1957/290.
  • Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 45-46.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89864 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.