Herberg 't Fenomeen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg 't Fenomeen

Beschrijving

Herberg " 't Fenomeen". Volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1921-1922, ter vervanging van een ouder volume zie primitief kadasterplan (circa 1835), dat vermoedelijk verwoest werd tijden de Eerste Wereldoorlog, zie oude foto. In 1870 vermeld als bakkerij en daarna herberg. Vanaf 1900 beenhouwerij met bijhorende herberg "'t Vleeschhuis". Van 1952 tot 1962 doet het pand tijdelijk geen dienst meer als herberg. Vanaf 1962 zogenaamd  café "Gala".

Breedhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel verfraaid door art-deco-ornamenten, zie bloemenmotief voor druiplijst, het bovenste deel van de vensteromlijstingen en rechter muurdam met cannelures. Licht getoogde bovenvensters met T-ramen en recente luiken. Aangepaste pui.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kuurne, Primitief kadasterplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1921-1922 (schets ontbreekt).