Herberg De Gulden Hert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Gulden Hert

Beschrijving

Herberg "De Gulden Hert". Volume reeds afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1835). Herberg waarvan de oudste vermeldingen als café "De Concorde" teruggaan tot 1880. Van 1938 tot 1984 achtereenvolgens winkel met elektriciteitsartikelen en kapperszaak. Vanaf 1984 opnieuw herberg met huidige naam.

19de-eeuws breedhuis met later bepleisterde en geschilderde lijstgevel, afgelijnd door houten kroonlijst. Vermoedelijk oorspronkelijk beraapte lijstgevel geritmeerd door rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting, zie oude prentbriefkaart. Verticale gevelritmering door de hoekbanden en de venstertraveeën. Rechthoekige vensters met geblokte omlijsting en onder eenvoudig kroonlijstje. Vernieuwd schrijnwerk. Aangepaste begane grond en pui.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kuurne, Primitief kadasterplan.
  • BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 213.