Burgerhuis en poortgebouw

Beschrijving

Burgerhuis (nummer 20) en bijhorend poortgebouw (nummer 22). Dubbelhuis opgetrokken in 1900 door notaris Cyriel Verstraete, zie kadastrale gegevens. Breedhuis met bakstenen lijstgevel geïnspireerd door de regionale baksteenarchitectuur, verfraaid door het rijkelijk gebruik van arduin voor onder meer de horizontaliserende muurbanden, cordon, doorgetrokken onderdorpels en sluit- en aanzetstenen. Aflijnende dubbel overhoekse bakstenen fries. Licht vooruitspringende deurtravee. Getoogde vensters met T-ramen. Deur met smeedijzeren panelen. Glas-in-loodbovenlicht.

Op het perceel links (nummer 22) wordt in 1902 aan de huidige Generaal Eisenhowerstraat een huis gebouwd in opdracht van Evarist Goethals, handelaar. In 1903 wordt dit huis verbouwd tot magazijn en wordt aan de Kortrijksestraat een nieuw huis opgetrokken, vermoedelijk verbouwd in de jaren 1940 tot nutsgebouw.

Vernieuwd parement uit de jaren 1940-1950, maar met oudere kern dat toegang geeft via een gekasseide poortdoorgang naar het dieper gelegen magazijn van 1903 (Kortrijksestraat), uitgebreid in 1914.

Voormalig vlasmagazijn van drie + drie bakstenen beuken onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig aan straat). Oorspronkelijk korfbogige poortopening onder druiplijstje; thans rechthoekige opening met schuifpoort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1900/20, 1902/16, 1903/55, 1914/37.

Auteurs: De Gunsch, Ann