erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
89810
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89810

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectische burgerwoning volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1903, in opdracht van Achiel Huysman, handelaar. De woning vervangt een ouder gebouw, vermoedelijk zwingelkot, van 1850. Naast de woning wordt tevens een magazijn opgetrokken. Rechts wordt in 1928 aansluitend een stoomververij opgericht, in opdracht van de in 1928 opgerichte naamloze maatschappij "Teintureries de Cuerne", zie kadaster. Vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lijstgevel aanknopend bij de neo-Vlaamse-renaissancestijl en neogotiek. Gemansardeerd zadeldak bekleed met leien en pannen. Centrale houten dakkapel met driehoekig fronton. Dubbelhuis met parement van rode baksteen, horizontaal belijnd door de doorgetrokken arduinen onderdorpels, cordon en sokkel en de muurbanden van simili-natuursteen. Aflijnende houten kroonlijst rustend op consoles met ertussen cementtegels. Linkerrisaliet oplopend in versneden trapgevel, gekenmerkt door rondboogfries met arduinen consoles.

Rechter poorttravee eveneens uitlopend in versneden trapgevel bekroond door bolornament. Deurvenster met arduinen balkon gevat in rondboognis. Korfbogige vensters met vernieuwd schrijnwerk. Vleugeldeur voorzien van ruiten en smeedijzeren paneel. Onderkant met diamantkoppen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1903/54, 1928/ schets ontbreekt.
  • Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 190-193.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89810 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.