Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie. Dieperin gelegen vrijstaande woning gelegen ten zuidwesten van de kerk. De pastorie dateert van 1757 en vervangt een oudere pastorie op mote, die iets zuidelijker op het perceel gelegen was en grensde aan de Heulebeek. De oudste vermeldingen van een pastorie gaan terug tot de 16de eeuw. De oudste afbeelding van een pastorie vindt men in een landboek van 1664. In het landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht (1784) wordt de oude omwalde pastorie afgebeeld en wordt de nieuwe enkel vermeld. Op de Atlas de Buurtwegen (1844) wordt het nieuwe volume afgebeeld.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de pastorie zwaar beschadigd. Ze wordt later hersteld. Tijdens de Leieslag in 1940 wordt de woning opnieuw beschadigd. In de jaren 1970 wordt het interieur aangepast waarbij onder meer de kamerindeling deels wordt gewijzigd en een deel van de interieuraankleding verloren gaat. In de achtergevel worden grote ramen geplaatst.

Eénlaags breedhuis, aan de straat afgezet door recent bakstenen muurtje. Rechter bakstenen pijler met rechthoekig beglaasd muurnisje met Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld. Recent verhard erf. Verankerde baksteenbouw onder geknikt leien zadeldak Dubbelhuis van zes traveeën met witgeschilderd parement op grijs geschilderde plint. Getoogde muuropeningen onder strek; vernieuwd schrijnwerk naar historisch model. Arduinen onderdorpels. Gecementeerde zijpuntgevels.

Ten oosten, voormalig koetshuis geritmeerd door heden drie dichtgemetste boogvormige muuropeningen. Thans, garage.

In de jaren 1970, aangepast interieur met behouden traditionele dubbelhuisopstand. Centrale gang geflankeerd door de verschillende ruimtes. Bewaarde 19de-eeuwse spiltrap. Oostelijke voorkamer met bewaarde eenvoudige schouwmantel.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Kuurne, nr. 24: landboek, 1664 (afschrift van 1752).
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, nr. 5483, Landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht, 1784, opgemaakt door P.J. Wallays.
  • BRUNEEL N., persoonlijke nota's.

Auteurs: De Gunsch, Ann