Hoeve Hof ten Dale

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ten Dale

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Hof ten Dale met omgeving

Beschrijving

Zogenaamd "Hof ten Dale", gelegen op een helling; ten noorden, langs de Steenweg, ten zuiden, uitziend op een fraai, beboomd landschap. Sterk gerestaureerde U-vormige hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met tuin. Ten oosten, inrijpoort opgenomen in de stalvleugel.

Ten noorden, boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), van 1751, jaartal aangebracht op cartouche op de rechter zijpuntgevel. De rechter zijpuntgevel is het best bewaard gebleven: witgeschilderde baksteen op gepikte plint; getraliede segmentboogvensters in omlijsting van gesinterde baksteentjes met oren en neuten onder gebogen druiplijstje (Rijnvorm). Centraal segmentboognisje met links en rechts cartouche met jaartal. Witgeschilderde straatgevel op gecementeerde plint, deels met aanpassingen uit de 19de eeuw: twee getraliede vensters in gecementeerde hardstenen omlijstingen met oren en neuten, deurtje in vlakke arduinen omlijsting met getralied bolkozijn als bovenlicht. Haakse aanbouwen uit de 19de eeuw.

Ingrijpende restauratie van de erfgevel met vernieuwd parement in traditionele bak- en zandsteenbouw met grote stenen kruiskozijnen. Ten westen, voormalige schuur onder zadeldak (Vlaamse pannen) van 1911, aansluitend bij het woonhuis, heden sterk gerestaureerd met onder meer segmentboogdeurtje en kruiskozijn. De overige aanhorigheden worden verder gerestaureerd.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle