• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Verwaarloosde semi-gesloten hoeve met deels gesloopte dienstgebouwen, gegroepeerd rondom een gekasseid en geplaveid erf. Aan de straat, dwarsschuur met twee ijzeren inrijpoorten. Ertegenover boerenburgerhuis van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Baksteenbouw op gecementeerde plint. Traveeën gemarkeerd door lisenen, aflijnende overhoekse baksteenfries. Segmentboogvormige muuropeningen in de spaarvelden. Vensters met arduinen lekdrempels. Fraai dorpsgezicht: gekasseide weg vanaf Steenweg naar hoeve, met lindeboom aan weerszij. Links, bestaande rechthoekige kapel onder zadeldak (pannen). Bakstenen gebouw met voorgevel met sierkruis, getoogde deur geflankeerd door pilasters, blind boogveld, gietijzeren tussendorpel. Daarachter, dwarsschuur onder zadeldak (golfplaten).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle