Gemeentelijke Begraafplaats

Beschrijving

Gemeentelijke Begraafplaats. Dieper in gelegen omhaagde begraafplaats op rechthoekige plattegrond, aangelegd tussen 1963 en 1964, ter vervanging van het oude kerkhof dat rondom de Sint-Michielskerk was gelegen.  De begraafplaats is bereikbaar via een korte geasfalteerde laan met haag en meidoorn.

Een rechte padenstructuur in grind verdeelt de begraafplaats volgens dambordpatroon. De kleine tussenpaden zijn verhard.
De centrale as leidt naar de Calvarie: betonnen kruis met gekruisigde Christus, te midden van rond grasplantsoen. Ten westen afgezoomd door bomen. Ten noordoosten van het kruis, verscheidene grafstenen van priesters en pastoors. De hoofdas wordt afgezet door de oudste, overwegend 19de-eeuwse arduinen grafmonumenten, overgebracht van het oude kerkhof. Ook tegen de westelijke muur, 19de-eeuwse arduinen grafmonumenten van onder meer de familie Legein-Mesdag, gesigneerd "BUSSCHAERT - KORTRIJK" en de familie Deylgat-Declercq, gesigneerd "DELTOUR-BUSSCHAERT - KORTRIJK". Ten noordoosten, grafmonument van de zusters van het Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis, Kuurne.

Ten noordwesten, twee hardstenen gedenkstenen, respectievelijk voor de overleden weggevoerden van de Eerste Wereldoorlog en de overleden oud-strijders van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Rechthoekige trede met brede gedenksteen met vooruitspringend en verhoogd middendeel en afgeronde bovenhoeken. Tegen de zijpanelen zijn zwartglazen tekstpanelen bevestigd.

Op het middenpaneel, een kruis en twee beschilderde Belgische vlaggen en op de zijpanelen de namen in geëtste zilveren letters. Op het rechtse gedenkteken: "GEDENKTEKEN UIT DANKBAARHEID AAN OVERLEDEN OUD-STRIJDERS 1914-1918 1940-1945". Het linkse gedenkteken met opschrift: "GEDENKTEKEN UIT DANKBAARHEID AAN OVERLEDENE WEGGEVOERDEN 1914-1918" is recent verdwenen.

In het noorden, strooiweide en columbarium.

Ten oosten, opvallende kapel, gebouwd in 1964, naar ontwerp van architect José Bossuyt, Kuurne. Het ontwerp is geïnspireerd op de parochiekerk van Sint-Michiels (zie Sint-Michielsweg). Betonnen constructie op trapeziumvormig grondplan. Twee tegen elkaar staande hyperbolische paraboloïden. Parabolische voorgevel met sterk overkragende betonnen luifel. Rechthoekig portaal met erboven gekleurd glas in beton, dat bijna het volledige gevelvlak inneemt. Ook de zijgevels worden doorbroken door rondbogige vensteropeningen met gekleurd glas in beton. Ten oosten vrijstaand rank betonnen klokkentorentje.

• Gemeentearchief Kuurne, Bouwaanvragen, dossiernr. 1964/53.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden…. Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1996, p. 201.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann