Vlasserswoning met vlasschuur

Beschrijving

Voormalige vlasserswoning met dieper in gelegen vlasschuur. Dubbelhuis volgens de kadastrale gegevens in 1889 gebouwd met bijhorende stoomzwingelarij (thans verdwenen). In 1901 wordt tussen de zwingelarij en het woonhuis een magazijn gebouwd, thans verbouwd tot woonhuizen zie nummers 104-106. In 1929 wordt de woning vermoedelijk verbouwd en voorzien van een nieuw parement. Tevens wordt dieperin een magazijn opgetrokken. Het magazijn wordt vergroot in 1941.

Burgerwoning met eenvoudige bakstenen lijstgevel op vermoedelijk vernieuwde arduinen plint. Parement verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen voor tandfries en rollaag van de ontlastingsbogen. Gebruik van arduin voor de muurbanden, aanzetstenen en diamantkopsluitstenen van de getoogde muuropeningen. Vernieuwd schrijnwerk. Vleugeldeur met glas-in-loodbovenlicht met bloemenkorf.

Dieper in gelegen bakstenen schuur van 1929 onder zadeldak. Aan de straat afgezet door muurtje. Rechthoekige poortopening.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1889/7, 1929/23, 1941/31.

Auteurs: De Gunsch, Ann