erfgoedobject

Samenstel van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
89756
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89756

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van twee woningen: een dubbel- en enkelhuis, volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1899 in opdracht van F. Carpentier, koopman. Fraaie bakstenen lijstgevel op plint van bossage, aanknopend bij de traditionele baksteenarchitectuur. Pannen zadeldak. Rijkelijk gebruik van arduin voor onder meer de geblokte hoeklisenen en de hoekblokken van de getoogde vensters met deels bewaard houtwerk. Licht vooruitspringende centrale travee oplopend in dakvenster met houten deurvenster.

Deurtravee van nummer 50 met aangepast rondboogportaal en deurvenster met smeedijzeren balkon vermoedelijk van circa 1960, zie oude foto.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1899/10.
  • Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 97.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Samenstel van burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89756 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.