Bedrijfsgebouw met bakstenen fabrieksschoorsteen

Beschrijving

In binnenblok gelegen bedrijfsgebouw met beeldbepalende ronde bakstenen fabrieksschoorsteen, toegankelijk via twee toegangen in de Van Hesedreef met oude bakstenen hekpijlers verfraaid met een beraping. Gebouwen heden horende bij de firma Van Hassels (kledinggroothandel) (nummer 51).

Aanvankelijk onderdeel van het voormalig textielbedrijf de N.V. Zeelsche Weverij dat werd opgericht in april 1927 en gesloten in 1957 en waarvan de vroegere directeurswoning zich situeert aan de Weverijstraat nummer 16. Villa, fabriek en burelen gelijktijdig als een totaalproject door architect Adolf Keppens (Zele) in 1927 ontworpen en behorende tot één van zijn eerste realisaties. De fabriek, oorspronkelijk bestaand uit vier kappen van 80 meter voor een twintigtal getouwen, was bij de bedrijfssluiting in 1957 uitgebreid tot een industrieel gebouw van vijftien kappen voor een honderdtwintigtal getouwen.

• BOONE L., Zeelse "aannemers-ontwerpers", ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 257.
  • TROCH J., NV Zeelsche Weverij, Weverijstraat, Zele in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 5, 1973-1974, p. 43-44.