Kruis van Rinkhout

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kruis van Rinkhout

Beschrijving

Gelegen op de hoek Rinkhout / Kruisstraat. Kruis van Rinkhout, ook gekend als "Kruislievenheer", waarnaar de Kruisstraat refereert. Vervangt 19de-eeuwse Calvarieberg met gietijzeren Christusbeeld geflankeerd door Maria en Johannesfiguur geschilderd op ijzeren platen. In 1960 begaven de geprofileerde platen met de beeltenissen van Maria en Johannes het en werd er besloten om een nieuwe Calvarieberg op te richten, de huidige "Kruislievenheer". Het kruis was oorspronkelijk ingeplant in de rechterhoek van het erf van de aanpalende hoeve (nummer 3 in de Kruisstraat). Door recente verkaveling en bebouwing van het erf is deze vroegere link niet langer herkenbaar.

Op de straathoek schuin geplaatste en gebogen bakstenen wand met Christusbeeld op een houten kruis. Links en rechts, de bustes in halfreliëf van de Heilige Maagd en de Heilige Johannes, beide gesigneerd (?) en gedateerd 8/6 (1 of 7). De bakstenen wand is onderaan versierd met drie rijen bakstenen kruisjes.

• MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 46-47.
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Oost-Vlaanderen. Kanton Zele, Brussel, 1980, p. 29.
  • WILLEMS A., Een krans van parels. Enkele wijkkapelletjes in Zele, Zele, 1992, p. 26.