Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

18de-eeuws landarbeidershuisje vermoedelijk met mogelijks 17de-eeuwse kern. Naast de woning rechts, lag volgens de literatuur de voormalige herberg "'t Haentjen", thans afgebroken. Volume reeds weergegeven op een kaart van 1748 en de Ferrariskaart (1770-1778).

Verankerde baksteenbouw onder zadeldak bekleed met golfplaten. Witgekalkte lijstgevel op gecementeerde plint. Blokvensters. Bewaarde luikduimen. Rechtervenster met uitgewerkte tussendorpel. Zijpuntgevels met sporen van vlechtingen. Rechts, sporen van de afgebroken herberg.

Nummers 55-57. Twee dwars ingeplante huisjes van 1861, zie kadaster met aangepast en vernieuwd parement en verhoogd gemansardeerd zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1861/1.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, nr. 2292: Figuratieve caerte, opgemaakt door François de Bal, 1748.
  • BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 89.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann