Site van het vlasvezelbereidingsbedrijf Malysse

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Haantjesstraat. Voomalige site van het vlasvezelbereidingsbedrijf opgericht door vlaskoopman Jan Malysse in 1892, zie kadastrale gegevens, later ververij-weverij NV. Fenaux. Site bestaande uit voormalige woonhuizen, burelen, magazijnen en werkhuizen, gelegen tussen de Brugsesteenweg en de Haantjesstraat.

In 1892 bouwt Malysse een woning met bijhorende vlaszwingelarij (nummers 457-459). In 1893 volgt een eerste uitbreiding met magazijn (nummers 461-463) en woning (nummer 465). In 1902 gevolgd door een nieuwe uitbreiding met magazijn rechts van het woonhuis (nummer 467). In 1905 wordt de vlaszwingelarij naar het westen toe uitgebreid (Haantjesstraat) en wordt een bijkomend magazijn opgetrokken. In 1914 volgt een uitbreiding met een roterij met vermoedelijk vier rootkamers. In 1928 worden roterij en magazijn verbouwd en wordt het bedrijf vermoedelijk omgevormd tot weverij. In 1942 wordt de roterij afgebroken en de zwingelarij verbouwd tot magazijn. In 1950 wordt een tweede fabriek (aan de Haantjesstraat) opgericht voor de veredeling van grondstoffen, oorspronkelijk als toeleveringsbedrijf voor de eigen weverij, maar naderhand ook voor derden. In 1953 worden burelen ingericht.

Nummers 457-459. Burgerwoning met bijhorende vlasfabriek (zwingelarij) opgetrokken in 1892. Kern van de latere vlassite. Breedhuis met later gecementeerd en beschilderd parement, verfraaid door het rijkelijk gebruik van sierelementen zoals bloemenslingers in borstwering en kroonlijstje op consoles voor de bovenvensters. Aangepaste begane grond met grote rechthoekige vensters.

Nummers 461-463, in oorsprong magazijnen, opgetrokken in 1893, heden verbouwd tot woonhuizen.

Nummer 465. Burgerwoning volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1893 in opdracht van vlaskoopman Jan Malysse. Dubbelhuis met decoratief uitgewerkte gecementeerde lijstgevel. Getoogde vensters in geriemde omlijsting met doorgetrokken horizontaliserende onderdorpels. Sluitsteen geflankeerd door bloemenslinger. Deels bewaard houtwerk, zie T-ramen bovenvensters. Vleugeldeur geflankeerd door twee pilasters met kapiteel en boogveld met florale motieven.

Nummers 469-471. Woning opgetrokken in 1892 door brouwer Jules Samyn. In 1903 wordt het pand opgesplitst in twee woonhuizen en wordt in de tuin een zwingelarij opgericht door dezelfde eigenaar. In 1937 zijn de woningen eigendom van vlashandelaar Malysse. Ze maken deel uit van de vlassite als woonhuis en magazijn. In de jaren 1950 worden de woningen samen met nummer 467 verbouwd naar ontwerp van architect A. Crop (Meulebeke) zie signatuur in plint. Thans samenstel van drie woningen en burelen van de ververij-weverij Fenaux, zie losse belettering op de gevel. Bepleisterde en geschilderde parementen beïnvloed door de Anglo-normandische bouwstijl, zie het pseudo-vakwerk in de puntgevels en de arduinen venster- en deuromlijstingen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1892/3, 1893/1, 1902/2, 1903/21, 1905/3, 1914/4, 1928/27, 1942/35, 1951/9, 1937/6, 1937/37, 1949/55, 1952/54, 1953/14.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen, Sint-Andries, 1959-1962, p. 935.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 199.