Beschrijving

Aan de straat gelegen hoeve volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1906 in opdracht van landbouwer Desplenter-Claerhout. In 1942 wordt de hoeve uitgebreid met twee nutsgebouwen.

Behouden opstelling, bestaande uit losse bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom erf, met ten westen boerenhuis, ten noorden schuur en ten zuiden stalvleugel. In het oosten situeren zich enkele recente gebouwen daterend uit 1942.

Boerenhuis aan de straat afgezet door bakstenen muurtje en erf door ijzeren hek. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, met aflijnende houten kroonlijst op klossen. Lijstgevel verticaal geritmeerd door de getoogde vensters en licht vooruitspringende deurtravee. Rechthoekige paneeldeur met glas-in-loodbovenlicht.

Stalvleugel met witgekaleide gevels; erfgevel met gecementeerde en gepikte plint. Tweeledige houten staldeuren. Dwarsschuur met centrale rechthoekige opgehangen schuifpoort en wagenhuis rechts.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1906/3, 1942/47.

Auteurs: De Gunsch, Ann