erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
89702
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89702
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Beeldbepalende villa met wagenhuis gelegen in een grote omhaagde beboomde tuin tegenover het oorlogsmonument en het nieuwe stationsgebouw. Opgetrokken in 1948 (confer ruitvormige datumsteen in zijgevel) naar ontwerp van architect Maurice Vermeiren (Zele) in opdracht van industrieel Pierre Verbeeck. Vrijstaand gebouw met verhoogde begane grond, van vier traveeën onder een snijdend pannen zadel- en schilddak. Realisatie met reminiscenties aan de “cottage-stijl” typerend voor de traditionele kwalitatieve naoorlogse villabouw. Gekenmerkt door verzorgd decoratief metselwerk met natuursteen onder meer ter accentuering van de deurportiek in de hoger oplopende deels beplankte voorpuntgevel. Voorts rechthoekig omlijst venster uitgewerkt als vierlicht, voorzien van loodglas. Bijhorend wagenhuis ter hoogte van de Aloïs De Beulelaan 31 van 1955 eveneens naar ontwerp van architect Maurice Vermeiren (Zele). Opgevat als diephuis en uitgevoerd in een gelijkende cottagestijl.

  • BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele, 2005-2006.
  • BOONE L., Zeelse "aannemers-ontwerpers", ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 270-271.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De villa aan het Koningin Astridplein is gesloopt. Alleen het wagenhuis is bewaard gebleven maar heeft op zich te weinig erfgoedwaarde; de ensemblewaarde van het geheel van de villa met tuin en wagenhuis ging verloren.

  • Informatie over sloop verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Schelde-Durme (23 maart 2021).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89702 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.