Onze-Lieve-Vrouw ter Nood Godskapel

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood Gods, in de volksmond ook gekend als "Onze-Lieve-Vrouw der nagelgaten", ingeplant op een omhaagd plantsoentje op de straathoek. Volgens het jaarschrift in het boogveld van de deur gebouwd in 1824: "MarIa, rUst aLhIer Vast, gY ChrIstenen, VooraL DIe In nageLgaten zYt beLast". Mogelijks ter vervanging van een nog oudere kapel, zoals afgebeeld op historische kaarten van 1772 en 1786. De 19de-eeuwse kapel werd in 1952 bij het betonneren van de Bosstraat zes meter verplaatst.

Eenvoudige bakstenen kapel onder zadeldak (leien). Voorgevel uitlopend in een driehoekig gepleisterd fronton met bekronend ijzeren kruis. Rechthoekige deur met rondboogvormig boogveld voorzien van geschilderd chronogram, geflankeerd door pilasters met lijstkapiteeltje. Eenvoudig rondboogvenstertje in beide zijgevels.

Binnenin. Vloertegeltapijt met bijpassende boord. Op gemetst altaar gekleed beeld van Spaanse Madonna, koperen kandelaars en stolpen met kunstbloemen in porseleinen vazen en met beeld van Sint-Antonius en Heilige Maria met Kind. Drie beelden op sokkel opgehangen aan de zijwanden.

• Algemeen Rijksarchief (Brussel), JANSSENS, Kaarten en Plattegronden in handschrift, Tweede reeks, 1997, (Toegangen in beperkte oplage – 459), nummer 252 (microfilm 3187).
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nummer 1562 (microfilm 6/331).
  • MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 48.
  • SMET C., Zele-Heikant ons parochie, Zele, 1985, p. 77, 95.
  • VAN DER CRUYSSEN J., Kerk en parochie van Zele-Heikant, in Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, vierde reeks, VI, jaarboek 1983, p. 151.
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Oost-Vlaanderen. Kanton Zele, Brussel, 1980, p. 28.