erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
89689
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89689

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Schuin tussen rijhuizen achterin gelegen enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen met L-vormige plattegrond, bereikbaar via een smalle oprit en gebouwd volgens bouwaanvraag van 1926 naar ontwerp van architect Adolf Keppens (Zele). Eenvoudige baksteenbouw verlevendigd met blauwe hardsteen in de hoge plint en in de hoekblokken van de gedrukte mijterboogvormige deur en vensters. Houten kroonlijst met uitgelengde modillons op consooltjes. Het gebruik van deze niet alledaagse gestileerde vormgeving voor de muuropeningen en het hoofdgestel, evenals de verwerking van verschillende kleuren en materialen typeren de stijl van deze architect en zorgen voor een speels accent in het gevelontwerp.

  • BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele, 2005-2006.
  • BOONE L., Zeelse “aannemers-ontwerpers”, ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 257.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89689 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.