Burgerhuis met naastgelegen fabriekspand

Burgerwoning met naastgelegen fabriekspand.

Historiek

De woning klimt in kern op tot het tweede kwart van de 19de eeuw, zie primitief kadasterplan (circa 1830). Circa 1881 worden de landgebouwen vernieuwd door toenmalig eigenaar koopman Jan Verhoort-Bulte uit Kortrijk. In 1890 wordt aan het huis een nieuwe achteraanbouw gerealiseerd. In 1903 vermeldt het kadaster een vergroting en verhoging van het huis, in opdracht van de weduwe en kinderen van handelaar August Vandenbroucke. Deze bouwfase bepaalt grotendeels het huidige uitzicht. In 1920 wordt volgens kadaster door handelaar Jules Vandenbroucke ten oosten van het huis een "voddenfabriek" gebouwd. In 1931 wordt door nijveraar Karel Stocké de fabriek vergroot aan zuidzijde en omgevormd tot "vellenfabriek". In 1949 worden aan het huis nieuwe achteraanbouwen geregistreerd, deels heropgebouwd na een brand. De oude fabriek wordt in opdracht van weduwe en kinderen Vandenpoel vervangen door een nieuw fabriekspand, bij kadaster vermeld als "magazijn".

Beschrijving

Woonhuis met voortuintje afgescheiden van de straat door geometrisch uitgewerkt hek op natuurstenen sokkel. Halfvrijstaand dubbelhuis van vier/ vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat; mechanische pannen). Bepleisterde lijstgevel onder witgeschilderde houten kroonlijst op klossen. Voegwerkimitatie op de eerste bouwlaag uitlopend in hoekkettingen die de breedte van de gevel aflijnen. Cordonlijsten boven de eerste en tweede bouwlaag en doorlopende onderdorpel op de tweede bouwlaag. Getoogde muuropeningen binnen geriemde omlijsting met sluitsteen. Decoratief uitgewerkte borstweringen (onder meer ruitvormig motief) op de tweede bouwlaag. Bewaarde schuif- en T-ramen met (deels groene) glas-in-loodinvulling. Raam op eerste bouwlaag met gekleurd bloemenmotief in glas-in-lood. Nieuwe deur met bovenlicht binnen geruwde omlijsting. Natuurstenen plint en onderdorpels.

Interieur deels bewaard. Inkomhal met grijs gemarmerde cementtegelvloer, lambrisering en wandbehang, gesloten houten trapleuning. Salon met schouwmantel in groene marmer. Ruimte in twee gedeeld door moerbalk ondersteund door twee zuilen, met centrale plafondrozet en kooflijsten; empire-invloeden. Glas-in-loodramen, onder meer met wapenschild Vandenpoel, met spreuk: "NON OFFENDIT ODOR" en jaartal 1735.
Aanpalend fabrieksgebouw onder platte bedaking. Bruine baksteenbouw met natuurstenen plint. Eerste bouwlaag met twee hoge poorten onder betonlatei geflankeerd door raam en lagere poort. Tweede bouwlaag opengewerkt door brede vensterpartijen met roedeverdeling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1881/13, 1890/44, 1904/21, 1920/6, 1931/9, 1949/17.

Auteurs: Santy, Pieter