Vellenfabriek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vellenfabriek

Beschrijving

Voormalig fabriekspand, in de volksmond "vellenfabriek" genoemd, bij kadaster vermeld als "stoomleerfabriek". Opgetrokken in 1906 langs de Loverbeek in opdracht van handelaar August Vanoverbeke uit Wakken, met plaatsing van stoommachine. In 1927 laten handelaars Jozef en Daniël Vanoverbeke de naastliggende woning ten noorden (nummer 90) optrekken.

Verankerde noord-zuid gerichte baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen mansardedak. Hoge rechthoekige muuropeningen in noordelijke en oostelijke gevel onder metalen I-profiel. Getoogde muuropeningen waaronder meerdere gedicht.
Looikelders, interieuraankleding en machinebestand verdwenen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1907/11, 1927/10.