Villa uit het interbellum

Beschrijving

Interbellumwoning met cottage-invloeden, volgens kadaster opgetrokken in 1931 in opdracht van Jozef en Daniël Vanoverbeke, handelaars te Sint-Baafs-Vijve.

Woonhuis iets achteruitgelegen ten opzichte van de rooilijn, met groenbeplant voortuintje en door laag hek afgescheiden van de straat (noordzijde omhaagd). Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok evenwijdig met de straat; zwarte mechanische pannen). Lijstgevel doorbroken door vooruitspringende rechter erkertravee onder afgewolfd dak. Driezijdige erker van twee bouwlagen onder leien bedaking waarboven venster in de top met balkon voorzien van geometrisch hekwerk. Uitgebouwde witgeschilderde inkompartij over de twee linkertraveeën, gekenmerkt door geajoureerde lage bakstenen afsluiting en dak op bakstenen pijlers voorzien van houten schoorwerk. Roodbakstenen parement gecombineerd met witgeschilderde betonbanden ter hoogte van de onder- en bovendorpels. Rechthoekige muuropeningen waarin bewaard houtwerk (schuiframen op eerste bouwlaag, T-ramen met glas-in-loodinvulling bij tweede bouwlaag). Versierde rolluikkasten. Grotendeels beglaasde dubbele deur voorzien van verticaal hekwerk onder gedeeld bovenlicht. Rechts garage met deels beglaasde poort en paneelwerk. Aanbouw ten noorden.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1931/11.

Auteurs: Santy, Pieter