Hoevegebouwen

Beschrijving

Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, in kern teruggaand tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen van een bouwvolume met boomgaard op het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). In het tweede kwart van de 19de eeuw worden het boerenhuis, landgebouw en bakhuis al in huidige constellatie weergegeven, zie primitief kadasterplan (circa 1830). Volgens kadaster wordt het boerenhuis rond 1850 verlengd aan zuidwestzijde. Vermelding toponiem: "Hoijehoek". Circa 1885 wordt het boerenhuis, de schuur en het bakhuis ingrijpend vernieuwd en vergroot en een nieuw stalletje opgetrokken ten zuidwesten naast het woonhuis.

Hoeve met verhard erf rond centraal grasperk met treurlinde, toegankelijk via een lange erfoprit. Ten noorden van het erf, een éénlagig woonhuis van negen traveeën onder zadeldak in zwarte Vlaamse pannen. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepekte plint. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Betegelde onderdorpels. Centrale deur met gedeeld bovenlicht. Vernieuwde zij- en achtergevel.

Haaks op het woonhuis een stal en zomerkeuken in verankerde donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Stalgevels op gecementeerde plint. Oorspronkelijke getoogde muuropeningen onder rollaag en met bakstenen onderdorpels (stalvenstertjes). Zijgevels onder meer met vlechtingen en laadluik onder druiplijst (zuid). Zomerkeuken ten zuiden met getoogde muuropeningen onder strek. Noordelijke puntgevel met gewijzigde rechthoekige muuropening onder betonlatei. Recente bijgebouwen ten zuidwesten en ten noord- en zuidoosten van het woonhuis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1850/27, 1890/56.

Auteurs: Santy, Pieter

De woning is heropgebouwd.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 2018 (zomer), Vijvedreef 34, Wielsbeke [online], http://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 26 januari 2023).
  • Informatie verkregen van de gemeente (21 december 2022).